allemaal voor vader en er werd goed verdiend. Jaren lang ging dat perfect en nu stapte ik eruit. Nu moesten ze in Utrecht personeel aannemen en daar hielden ze niet van." Veel meer wil hij er niet over kwijt, maar duidelijk is wel dat dit nog altijd een gevoelige kwestie is voor de Pravisani's. Dino en Marisa Antonio heeft last van bronchitis en de dokter raadt hem aan om in de win ter niet weer de kou op te zoeken in de Dolomieten. In 1963 verhuist de De geschiedenis van de Italiaanse ijsbereiders Verschillende verhalen doen de ronde over de oorsprong van het Italiaanse ijs. In het Italiaanse Florence werd al heel lang geëxperimenteerd met een combinatie van ijsschilfers en vruchtensap. Tot 1850 was waterijs en later roomijs uitslui tend iets voor de elite. Het waren vooral Italiaanse immigranten die het ijs in veel landen populair maakten doordat zij het vanuit hun karakteristieke ijskarret- jes op straat gingen verkopen. Afb. 9: Karakteristiek Italiaans ijskarretje Eind 1800 kwamen er al Italianen naar Nederland, dikwijls uit de Dolomieten in de buurt van Cortina d'Ampezzo. Zo zijn uit Vodo di Cadore o.a. mannen met namen als Talamini, Belfi en Gregori vertrokken die in Nederland een ijsbedrijf zijn begonnen. In de winter gingen ze dan weer terug naar hun familie en vaak ronselden ze in hun dorpen weer anderen om bij ze te komen werken. Het waren gastarbeiders nog voor het woord was uitgevonden. Over dit fenomeen heeft professor Frank Bovenkerk samen met anderen twee boeken geschreven waarin o.a. Lio en Gré Pravisani vertellen over hun ervaringen. Italiaans ijs: de wonderlijke historie van Italiaanse ijsbereiders in Nederland, uitgegeven in 1983 bij Boom in Meppel. IJscomannen en schoorsteenvegersuitgegeven in 2004 bij Meulenhof in Amsterdam 58 Geestgronden, 15 (2008), nr. 213

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Geestgronden - Egmonden | 2008 | | pagina 14