V&ums
Dan volgt een opsomming van
wat er allemaal met 'die was' ge
beurde.
Nadat de familie zich verschoond
had en dat gebeurde meestal op
de zaterdag, werd het vuile goed
in sodawater in de week gezet. Op
zondagavond moest 'de was' in de
wasketel. Daarbij werd dan groene
zeep of stukken Sunlightzeep ge
daan.
Op maandagmor
gen vroeg werd
'de witte was' op
de vuurduvel ge
kookt. Na een uur
tje werd alles in
een zinken teil
gegooid. Met een
boender werd dan
elk stuk goed op
't geribbelde was
bord schoonge
boend.
Dat witte goed moest daarna
in bleekwater en vervolgens
door water met een
zakje blauwsel gehaald
worden. Dan werd het
witter dan wit. Zo kon
je mooi aan de buren
laten zien dat je goed
kon wassen.
In het water waarin
eerst 'de witte was' had
gelegen, werd nu 'de
bonte was' gestopt. Tot
slot gingen de sokken
erin.
Heel wat kledingstuk
ken moesten ook geste
ven worden (overhem
den, ook zakdoeken).
Tenslotte moest alles
aan de lijn worden ge
hangen. Vaak werd het
witte goed ook te ble
ken gelegd op een gras
veldje. En dan maar
hopen dat het niet zou gaan regenen.
Op dinsdag werden de gesteven stukken goed
ingevocht en gestreken.
Nee, de vrouwen hadden het vroeger niet
gemakkelijk. Maandag en dinsdag waren hele
zware dagen.
En nu in 2001? De was
machine met centrifuge
en droger doet bijna
alles.
De vrouw hoeft alleen
maar naar de plaats te
lopen waar de wascom-
binatie staat. Ze kiest
een programma, drukt
op een knop en de ma
chine doet de was.
Wim Lastdrager
In het rechtse gedeelte van de stal in de museumboerderij 'Tante Jaantje' hebben een paar dames
een tentoonstelling gemaakt over hoe het wassen vroeger ging. Vooral oudere dames staan daar
vaak een hele tijd stil bij te kijken. Als je als rondleider vraagt: "Weet u hier nog van?" Dan ko
men de verhalen los. "Ik zie mijn oma nog zo aan de wastobbe staan."
Met een boender
werd elk stuk
goed op het ge
ribbelde wasbord
schoongeboend.
In de stal van de museumboerderij
'Tante Jaantje' alles over wassen vroe
ger.
V£W\
Wasketel met sproeier.
-36.-