hij leermeester, leerlingen voerden opdrachten uit en hij schreef rapporten over hen. In dit vak zijn de werktijden extreem en helaas breekt dat veel goeie koks op. Zij kiezen voor werk in instellingen. Zelf heeft Ad bijvoorbeeld de Kerst nog nooit thuis gevierd. "Dat vind ik niet erg hoor", zegt hij opgewekt. "Werken is mijn hobby." Ad heeft ook vijf jaar op uitnodiging van de toenmalige chef-kok van De Pilaren Pierre Krans meegekookt in de pa leizen Huis ten Bosch, Noordeinde en het paleis op de Dam. Dat kwam tien tot twintig keer in het jaar voor. Zo herinnert Ad zich een diner met tachtig lakeien met voorname gasten aan een rijkgedecoreerde lange tafel. Alles stond onder regie van de hofmaarschalk, die direct contact had met de toenmalige koningin Beatrix. Zij hield van 'helder eten' en het diner werd aangepast aan de smaak van de eregast. Het nagerecht werd altijd in de kleur van het bloemenarrange- ment geserveerd. De restaurantkeuken veranderde: wat vroeger met tien man werd gedaan moet nu met vijf. Om dat te compenseren zijn er allerlei kant-en-klare spullen en de kaart kent voorname lijk a-la-cartegerechten. Om 10 uur staat de eerste kok in de keuken. Elke dag komen er bestellingen binnen die moeten worden aangenomen. De koelkasten worden aangevuld en het stokbrood voor de lunch wordt gebakken. Alle 'mise- en-place' oftewel de voorbereidende werkzaamheden voor het diner, worden gedaan: groente blancheren, soepen en sauzen maken. In het weekend bij topdrukte staan er vijf koks in de keuken. Ad geniet nog altijd van 'zijn' Pilaren, waar ook veel Duitse gasten komen. "Herr Küchenmeister", riep een voorbijgan ger hem eens toe toen hij in Keulen liep. Ad is nog altijd degene die 's morgens de stoelen op het terras zet, nadat hij eerst alles netjes heeft aangeveegd. 'Adje' Besseling - van kelner tot cultuurbewaarder Het is 1969, Ad Besseling woont in Grootebroek en is 17 jaar. Op zijn Puch rijdt hij naar Bergen om een jaar bij Het Huis met de Pilaren te gaan werken. Om verwarring met Ad de Chef te voorkomen, wordt zijn roepnaam Adje. Vanaf die dag leert hij het bedrijf van haver tot gort kennen. Het is zijn werk om de boeuf stroganoff aan tafel te laten 'vlammen'. Hij leert vele bekende en beroemde gasten kennen. Sinds 1983 is hij mede-pachter, eerst met vijf andere personeelsle den en nu samen met de huidige kok Joop de Heer. De ei genaar was namelijk de vastgoedmagnaat Paternotte - van 1965 tot 2008. In 2008 kochten vier Bergenaren het pand. "Als horecaman ben je sociaal en stressbestendig en je kent je gasten", vertelt Ad. Hij straalt ook een zekere autoriteit uit. Als ik hem spreek (in 2019), regelt hij tussen de be drijven door de ins en outs voor een besloten partij. Op het Perzisch tafelkleedje ligt een flyer voor een door hem geregeld chanson-optreden met diner. Het kan verkeren: een echtpaar dat in De Pilaren hun vijftigjarig huwelijksfeest Ad Besselink bewaart de 'Pilarencultuur'. Foto auteur. viert, heeft hem ook als kelner meegemaakt tijdens hun bruiloftsfeest. Zijn eigen vijftigjarig jubileum vierde Adje op 17 juni 2019 in 'zijn' Pilaren. Enkele gasten: Adriaan van Dis, Jeroen Krabbé, Youp van 't Hek, Marco Bakker, Willeke van Ammelrooy, Wil lem Anker en Pieter van Vollenhove. En dan... corona En dan - half maart 2020 - moet alle horeca van het ene op het andere moment sluiten. Het coronavirus zet de wereld stil. Drie maanden later is alles aangepast. Met de tafeltjes op 1,5 meter van elkaar mag de horeca op 1 juni om klokslag 12uur weer gasten ontvangen. Iedereen is blij, het terras zit al snel weer vol. Er zijn bloemen voor het Pilarenteam, omdat de gasten hen zo hebben gemist. Half oktober volgt een tweede 'lockdown'... We hopen dat De Pilaren en alle andere etablissementen deze crisis te boven komen en dat de gasten de gezelligheid niet te lang hoeven te missen. Bronnen - Bouwaanvragen met bouwtekeningen - M.P van de Graaf. Hoe de telegraaf en telefoon naar Bergen kwa men. Bergense Kroniek mei 1998. - Interviews met Anna Loos, Ad Besseling en Ad Doorakkers - Memoires van Petrus Hopman. Archief familie Hopman. - Piet Vijn. De eeuw van de middenstanders. Winkels en ambachten in Bergen en Bergen aan Zee in de 20ste eeuw. Bergen, Pirola, 2010. 15 HET HUIS MET DE PILAREN

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Bergense kroniek | 2020 | | pagina 17