yan alle herbergen in berget] die echte berdenaren f herbergen 15 het huis tyetdepilare de Ware 14 BERGENSE KRONIEK, NOVEMBER 2020 Tot eind jaren 60 kreeg De Pilaren - net als elk huishouden - een jaarlijkse voorjaarsschoonmaak. Alles werd van zijn plaats gehaald om de boel grondig te soppen. In het begin werd ook het plafond goed onderhanden genomen, maar gezien alle rookaanslag was daar geen beginnen aan. Sinds dien heeft het de kleur 'sigarenbruin'. Als het kermis was, werd het personeel met kinderen mee uit genomen om een dagje te zwaaien en te zwieren, met oliebollen en een suikerspin toe. In de zomer, tijdens de drukte van de bouwvakvakantie stond er 'kip, aardappelen en appelmoes' op het menu. Hoe irritant als iemand dan een paprikaschnitzel bestelde! In de zaak stond een aquarium met forellen erin. Tijdens de Kerst waren de gasten natuurlijk chique gekleed. Maar plot seling brak het glas van het aquarium! Het water gutste over de nette kostuums en de forellen spartelden op de houten vloer. Met 'oud en nieuw' werden er gratis oliebollen uitgedeeld en vaste klanten kregen een pannetje bruinenbonensoep met sterke drank erin mee. In het café-restaurant leerde Anna veel artistieke mensen kennen. Adriaan Roland Holst bijvoorbeeld. Hij zat graag in het hoekje bij het raam, daar kon hij alles overzien. Maar daar hing ook de luidspreker boven zijn hoofd; die moest dan op zijn verzoek zachter worden gezet. Ook zat hij graag op het terras met uitzicht op de Ruïnekerk te genieten van een borrel. Een humeurige dichter die zich verheven voelde boven het personeel. Toen burgemeester Lo de Ruiter hem vertelde over de plannen om het Plein naar hem te vernoe men, was zijn reactie: "Nee, ik wil niet dat mensen straks over mij heen lopen." In de jaren 70 zat er regelmatig een excentrieke verschijning op het terras: Mathilde Willink. De dochters van Loos, Marga, Anna en Erica, waren zelf ook kunstzinnig. Ze werden geïnspireerd door de kunstenaars in het café en kregen van hen stimulerende aanwijzingen. Soms stonden ze 's nachts op om te tekenen - overdag was daar geen tijd voor... De zusjes schilderen nog steeds. Een andere stamgast in de jaren 70 was ambtenaar Huisves ting Joop Uitenthuis. Hij zat altijd zogenaamd de krant te lezen, maar het was duidelijk een manier om iedereen in de gaten te houden. Als je als gescheiden vrouw op zoek was naar woonruimte, kon je het beste aanschuiven aan deze leestafel en Joop een borrel aanbieden. 's Avonds kwam hij dan graag even op visite om het een en ander te bespreken... "Joop wat ga je doen als je 65 bent?", werd hem eens gevraagd. "Dat zien we dan wel weer", had Joop geantwoord. Maar helaas. hij overleed op die leeftijd. 'Ad de Chef' Onder die naam kennen vele Bergenaren de kok Ad Door akkers, die meer dan vijftig jaar in de keuken de gerechten klaarmaakte. Als jochie van 9 jaar - hij woonde toen in Tilburg - hielp hij voor schooltijd de banketbakker, omdat het er zo lekker rook. Daar leerde hij krakelingen en soesjes spuiten. Maar ook van suiker schalen maken. Na de Hotelvakschool werkte hij in het Parkhotel in Rotterdam en is hij een tijdje kok geweest op cruiseschepen. In 1968 kwam hij in De Pilaren werken en trof een aparte baas aan: Theo Loos. Maar met zijn belangrijke taak in het bedrijf had Ad nooit last met hem. Meer dan 25 jaar was f Ad Doorakkers zet nog dagelijks de stoelen buiten. Foto auteur. LU» firtlniP De huidige menukaart van Het Huis met de Pilaren

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Bergense kroniek | 2020 | | pagina 16