firma Meijer uit Amsterdam. Bij de verbouwing wordt de pui van het rechterpand naar achteren verplaatst en verfraaid met vijf pilaren, de architect is A. Jacot. In 1922 vestigen zich hier Hopman en Kollmer met hun winkel in manufac turen. (Hopman had sinds 1920 ook een kunsthandel in de oude smederij van Hoebe aan de Kerkstraat, Het wapen van Bergen genoemd, totdat hij in 1922 de naam Bergensche kunsthandel kon kopen van de firma Meijer.) In 1935 worden de panden samengevoegd tot een 'lunch room'. De eigenaar van de lunchroom, de heer J.Th.M. de Vries, laat toiletten maken aan de Kerkstraatkant. Op het boeideel boven de pilaren staat dan Kennemer Lunchroom, wat later werd veranderd in Lunchroom J.Th.M. de Vries Res taurant. (Nu staat er: Ons café restaurant "Het huis met de pilaren".) Er komt een ijssalon en erboven zijn drie kamers te huur. De Kennemer Lunchroom. Prentbriefkaart, ca. 1940. Collectie Regionaal Archief Alkmaar RAA012004171. In 1947 is dit de plaats waar het Kunstenaars Centrum Ber gen (KCB) wordt opgericht; de lunchroom is tevens expo sitieruimte. Vanaf die tijd komen er schrijvers, schilders en dichters, onder wie Anthony van Kampen, Adriaan Roland Holst en Matthieu Wiegman. Als er geen geld is om de genoten wijn te betalen, kan er worden afgerekend met een schilderij. Theo Loos: de jaren 60 en 70 Eind jaren 50 - de heer Wissing is dan uitbater - wordt de lunchroom maar matig bezocht. In 1958 neemt een van de obers, Theo Loos, de lunchroom over. Hij heeft grote plan nen en in 1961 wordt het pand grondig verbouwd: de keu ken wordt uitgebreid en de toiletten komen rechts van de bar. De sfeer en inrichting die dan ontstaat is tot op de dag van vandaag in stand gehouden - op het biljart na. Waar men vroeger met de keu de beste positie zocht om de bil jartbal te raken, staat nu een lange bar. Theo Loos en zijn vrouw Tine hebben drie dochters - Marga, Anna, Erica - en een zoon - Theo. Zij wonen boven het restaurant, waar Jaap Beentjes de eerste kok was. Dat Theo Loos heer en meester in de zaak was, liet hij merken. Als iets hem niet beviel, kon je vertrekken. En als hij iets goed wilde maken, liet hij een van zijn doorgewinterde kelners Ab Dekker of Kees Dekker, die het dienblad nog op de vinger toppen boven hun schouder droegen, een fles wijn bij de gedupeerde gasten aan tafel serveren. In die tijd maakte het personeel veel gekkigheid en feestpar tijen mee. "Er stonden eens twee paarden binnen", vertelt chef-kok Ad Doorakkers ('Ad de Chef'). "Loos, die ook in paarden deed, had een race om de Ruïnekerk georgani seerd; de winnaar kreeg een fles jenever." Rond de Kersttijd was het feest. Loos verlootte dan een reis naar Mallorca, dus de tent zat dan altijd vol. Theo en zijn vrouw Tine zongen, begeleid door de vaste pianist, hun gasten toe. Soms maakte het biljart dan plaats voor een dansvloertje waar men een dansje kon wagen. Het nagerecht werd met veel gevoel voor theater gepresenteerd. De lich ten werden gedimd en dan kwamen de acht koks vanuit de keuken met hun hoge mutsen op het restaurant in gelopen, met grote schalen in de hand vol 'zelfgemaakte iglo's of kerkjes'. Beroemd en berucht is het optreden van Jacques Brel op 30 mei 1964. Terwijl hij zijn liederen met veel passie zingt, prikken de gasten de spruitjes van hun bord alsof er niets bijzonders aan de hand is. In 1970 vindt voor de deur de rechtstreekse televisie-uitzen ding van 'Voor de vuist weg' van Willem Duys plaats. In die jaren werden in De Pilaren ook scènes voor de tv-serie De kleine waarheid (met Willeke Alberti) opgenomen. In de loop van de jaren werden de 'geschonken' schilderijen een belangrijk onderdeel van het interieur. In een fotogalerij zijn bekende stamgasten vereeuwigd: David Kouwenaar, Simeon ten Holt, Ans Wortel, Jaap de Carpentier, Martin Rouwendaal, Kees den Tex, Frans Meijers, Dirk Trap, Ger van 't Hof, Jaap Tol, Hans van Draanen en Joost Zwagerman. Anna Loos vertelt Dochter Anna Loos vertelt dat zij als kinderen boven wel eens heel voorzichtig op de latten rond de glasplaten boven de leestafel liepen. Daar konden zij de 'grotemensenge- sprekken' afluisteren. Marga en Anna zijn nog heel jong - 11 en 12 jaar - als ze hun school moeten inwisselen om mee te helpen in de zaak. Eerst in de afwaskeuken, later om allerhande klussen te doen. Als de kok - Jaap Beentjes - een dag vrij had, kookte Anna een zuurkool- of rodekool- maaltijd voor vaste klanten, die dan graag zo dicht mogelijk bij de keuken wilden zitten omdat de zusjes zo mooi zongen. Marga waste af en maakte schoon. In de keuken stond een groot kolenfornuis, een gevaarlijke kachel die wel eens ontplofte. Dat was natuurlijk een ramp in de keuken... Toch was dat grote fornuis ook handig. Toen bijvoorbeeld een jachtgezelschap voor de lunch veertig uit smijters bestelde, kon het de gebakken eieren goed warm houden. Later werd Kweldam de chef-kok en kwam er een ander fornuis. 13

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Bergense kroniek | 2020 | | pagina 15