firma Meijer uit Amsterdam. Bij de verbouwing wordt de pui
van het rechterpand naar achteren verplaatst en verfraaid
met vijf pilaren, de architect is A. Jacot. In 1922 vestigen
zich hier Hopman en Kollmer met hun winkel in manufac
turen. (Hopman had sinds 1920 ook een kunsthandel in de
oude smederij van Hoebe aan de Kerkstraat, Het wapen van
Bergen genoemd, totdat hij in 1922 de naam Bergensche
kunsthandel kon kopen van de firma Meijer.)
In 1935 worden de panden samengevoegd tot een 'lunch
room'. De eigenaar van de lunchroom, de heer J.Th.M. de
Vries, laat toiletten maken aan de Kerkstraatkant. Op het
boeideel boven de pilaren staat dan Kennemer Lunchroom,
wat later werd veranderd in Lunchroom J.Th.M. de Vries Res
taurant. (Nu staat er: Ons café restaurant "Het huis met de
pilaren".) Er komt een ijssalon en erboven zijn drie kamers te
huur.
De Kennemer Lunchroom. Prentbriefkaart, ca. 1940. Collectie Regionaal
Archief Alkmaar RAA012004171.
In 1947 is dit de plaats waar het Kunstenaars Centrum Ber
gen (KCB) wordt opgericht; de lunchroom is tevens expo
sitieruimte. Vanaf die tijd komen er schrijvers, schilders en
dichters, onder wie Anthony van Kampen, Adriaan Roland
Holst en Matthieu Wiegman. Als er geen geld is om de
genoten wijn te betalen, kan er worden afgerekend met een
schilderij.
Theo Loos: de jaren 60 en 70
Eind jaren 50 - de heer Wissing is dan uitbater - wordt de
lunchroom maar matig bezocht. In 1958 neemt een van de
obers, Theo Loos, de lunchroom over. Hij heeft grote plan
nen en in 1961 wordt het pand grondig verbouwd: de keu
ken wordt uitgebreid en de toiletten komen rechts van de
bar. De sfeer en inrichting die dan ontstaat is tot op de dag
van vandaag in stand gehouden - op het biljart na. Waar
men vroeger met de keu de beste positie zocht om de bil
jartbal te raken, staat nu een lange bar.
Theo Loos en zijn vrouw Tine hebben drie dochters - Marga,
Anna, Erica - en een zoon - Theo. Zij wonen boven het
restaurant, waar Jaap Beentjes de eerste kok was. Dat Theo
Loos heer en meester in de zaak was, liet hij merken. Als
iets hem niet beviel, kon je vertrekken. En als hij iets goed
wilde maken, liet hij een van zijn doorgewinterde kelners Ab
Dekker of Kees Dekker, die het dienblad nog op de vinger
toppen boven hun schouder droegen, een fles wijn bij de
gedupeerde gasten aan tafel serveren.
In die tijd maakte het personeel veel gekkigheid en feestpar
tijen mee. "Er stonden eens twee paarden binnen", vertelt
chef-kok Ad Doorakkers ('Ad de Chef'). "Loos, die ook in
paarden deed, had een race om de Ruïnekerk georgani
seerd; de winnaar kreeg een fles jenever."
Rond de Kersttijd was het feest. Loos verlootte dan een
reis naar Mallorca, dus de tent zat dan altijd vol. Theo en
zijn vrouw Tine zongen, begeleid door de vaste pianist, hun
gasten toe. Soms maakte het biljart dan plaats voor een
dansvloertje waar men een dansje kon wagen. Het nagerecht
werd met veel gevoel voor theater gepresenteerd. De lich
ten werden gedimd en dan kwamen de acht koks vanuit de
keuken met hun hoge mutsen op het restaurant in gelopen,
met grote schalen in de hand vol 'zelfgemaakte iglo's of
kerkjes'.
Beroemd en berucht is het optreden van Jacques Brel op
30 mei 1964. Terwijl hij zijn liederen met veel passie zingt,
prikken de gasten de spruitjes van hun bord alsof er niets
bijzonders aan de hand is.
In 1970 vindt voor de deur de rechtstreekse televisie-uitzen
ding van 'Voor de vuist weg' van Willem Duys plaats. In die
jaren werden in De Pilaren ook scènes voor de tv-serie De
kleine waarheid (met Willeke Alberti) opgenomen.
In de loop van de jaren werden de 'geschonken' schilderijen
een belangrijk onderdeel van het interieur. In een fotogalerij
zijn bekende stamgasten vereeuwigd: David Kouwenaar,
Simeon ten Holt, Ans Wortel, Jaap de Carpentier, Martin
Rouwendaal, Kees den Tex, Frans Meijers, Dirk Trap, Ger van
't Hof, Jaap Tol, Hans van Draanen en Joost Zwagerman.
Anna Loos vertelt
Dochter Anna Loos vertelt dat zij als kinderen boven wel
eens heel voorzichtig op de latten rond de glasplaten boven
de leestafel liepen. Daar konden zij de 'grotemensenge-
sprekken' afluisteren. Marga en Anna zijn nog heel jong
- 11 en 12 jaar - als ze hun school moeten inwisselen om
mee te helpen in de zaak. Eerst in de afwaskeuken, later om
allerhande klussen te doen. Als de kok - Jaap Beentjes -
een dag vrij had, kookte Anna een zuurkool- of rodekool-
maaltijd voor vaste klanten, die dan graag zo dicht mogelijk
bij de keuken wilden zitten omdat de zusjes zo mooi zongen.
Marga waste af en maakte schoon.
In de keuken stond een groot kolenfornuis, een gevaarlijke
kachel die wel eens ontplofte. Dat was natuurlijk een ramp
in de keuken... Toch was dat grote fornuis ook handig. Toen
bijvoorbeeld een jachtgezelschap voor de lunch veertig uit
smijters bestelde, kon het de gebakken eieren goed warm
houden. Later werd Kweldam de chef-kok en kwam er een
ander fornuis.
13