Kees Bos, heer van de Hoftuin Met zijn klompen is Kees Bos een herkenbare persoon in Bergen. Hij was ruim veertig jaar de tuinman van Het (Oude) Hof: van 1974 tot 2015. Over die periode kan Kees veel vertel len. Trouwens, ook over de historie van Het Hof van vóór zijn tijd. 8 YVON BOS EYSSEN Kees Bos aan het werk in de Hoftuin in 1974. Kees Bos kwam in 1974 op zijn 27ste uit Brabant naar Bergen, maar hij had in zijn jeugd al in Noord-Holland gewoond. "Mijn vader was tuinder in De Weere bij Abbekerk. In mijn jeugd verhuisden we naar Aalst in Brabant omdat de grond daar goedkoper was. Ik ging naar de Algemene tuinbouwschool in Eindhoven en volgde daarna de specialisatie Groenten en kleinfruit in Someren. Ik werkte van 1961 tot 1972 op het bedrijf van mijn vader en in 1972 raakte ik betrokken bij de voorbereidingen van De Kleine Aarde, de bekende proeftuin en milieuproject op biologische en biologisch-dynamische basis. Dat was toen een nieuwe kijk op het tuindersvak." Kees was er chef van de proeftuin en gaf er cursussen. Maar Noord-Holland bleef trekken dus toen er in 1974 een vacature was voor tuinman aan de toenmalige Volkshoge school te Bergen, solliciteerde hij. Er waren 86 sollicitan ten. Met weinig woorden maakte Kees duidelijk waar hij voor stond en hij werd aangenomen. Nu zegt hij daarover: "Ik wist dat ik het zou worden, ik hoorde hier gewoon. Het Preioogst, ca. 1975. is een fantastische plek om te wonen en te werken." Kees en zijn vrouw Ineke woonden aanvankelijk op de boerderij - eerst op de bovenverdieping, later beneden aan de voorkant. Na twaalf jaar - er was inmiddels gezins uitbreiding - konden ze de voormalige directeurswoning op het westelijk eiland betrekken. De moestuin De moestuin ligt op het oostelijk eiland. Toen Kees er in 1974 kwam, trof hij de moestuin aan, met een zandpad in het midden en oud tuingereedschap in een vervallen schuurtje. Op zijn verzoek kwam er nieuw tuingereedschap en een nieuwe schuur. In de moestuin werden eigenlijk alle groenten verbouwd. "Te veel om op te noemen", zegt Kees, maar hij begint toch aan een opsomming: "sperzie bonen, snijbonen, peulen, rucola, paprika, doperwten, spinazie, tomaten, aubergine, diverse soorten sla, uien..." Ook leverde het terrein kruiden zoals peterselie, bieslook, basilicum, knoflook, mierikswortel, en kleinfruit zoals aard beien, bessen, frambozen. Behalve een oude appelboom achter het tuinhuisje en een in 1987 geplante notenboom was er verder geen boomfruit. "In het begin deed ik alles met de hand: grond omspitten: 6000 vierkante meten; de haag knippen: 200 strekkende meter, vier meter hoog. Op een trap dus." De productie van de moestuin was onder de vorige tuinder niet hoog. Kees wist die enorm te verbeteren. Als biologisch-dynamisch (BD) tuinder uiteraard zonder kunst mest, maar met groenbemesting. "Ze vroegen om een biologisch-dynamische tuin, die heb ik gerealiseerd. Ik wilde het ook in stijl hebben", vertelt Kees, "dus ik legde een kruidentuin aan met buxushaagjes om de bed den, en diverse soorten bessen kweekte ik als leifruit langs palen en draad." Van insecten hadden zijn gewassen weinig last: "Doordat er biologisch-dynamisch geteeld wordt, heb je een ge-

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Bergense kroniek | 2019 | | pagina 10