Het wel en wee van een paviljoen aan zee Buiten waait een stevige zuidwestenwind, maar binnen is het in paviljoen Zuid in Bergen aan Zee behaaglijk warm. Twee beeldschermen aan de wand tonen nostalgische beelden van het strandpaviljoen. Dick Peters van Nijenhof en echtgenote Wies, eigenaars van Paviljoen Zuid vertellen over hun ervaringen van 45 jaar werken op het strand. Dick: 'Na een koksopleiding in Amsterdam, waar ik geboren ben, kocht ik in 1969 op 22-ja- rige leeftijd Paviljoen Zuid in Bergen aan Zee. Destijds was Paviljoen Meijer bij de midden afgang de enige strandtent en nu zijn het er negen. Omdat mijn ouders eigenaars van snackbar Hof van Eden op het Rode Plein waren, kwam ik vaak in Bergen aan Zee. We zijn met tien personeelsle den gestart, van wie Haye van de Werf uit Bergen aan Zee één van de eerste studenten was die in de bediening meehielp. Het seizoen duurde toen amper vijf maanden, van half april tot begin september, maar werd steeds langer ofwel het begon vroeger. Nu is het paviljoen 365 dagen open. We begonnen met een terras op de begane grond dat na twee jaar Paviljoen Zuid zomer1969 (foto: eigendom Dick en Wies Peters van Nijenhof). op palen werd gezet. Als we om negen uur opengingen, stond er al een aantal mensen in de rij op koffie te wachten. Alles tegenwoordig het paviljoen.' ging zo relaxed. Ons paviljoen was een ontmoetingsplek Dick: 'Wij huurden het strand vroeger van de familie voor Bergenaren en bekende Nederlanders: Hans van Van Reenen. Dolf van Reenen, directeur van de BEM Mierlo, Edo Spier, Boudewijn Büch, Herman Brood en (Bouw-Exploitatie-Maatschappij Bergen aan Zee), had de familie Kraaykamp waren geregelde gasten. Herman zijn kantoor aan de Kerkstraat 4 in Bergen aan Zee, maar Brood bestelde 's morgens al een dubbele wodka. vanaf 1990 moesten wij de huur aan de gemeente Bergen Bier en sherry waren geliefde drankjes en water werd er afdragen. Weet je dat elke gemeente zijn eigen strandre- nooit besteld. Het was één grote lunchpartij van 's mor- gels heeft? Voorheen was er maar één directeur, maar als gens tot 's avonds. Hamburgers, kroketten, uitsmijters, je nu een aanvraag indient, gaat het langs verschillende patat en biefstukken. Wijn werd er niet gedronken. De afdelingen. Ambtenaren zijn alleen maar met regels bezig prijzen waren destijds: koffie en thee 95 cent en bier 1,25.' en weten amper waar het strand ligt, laat staan hoe het Wies neemt het gesprek over en vertelt: 'Ik heb dertig jaar werkt,' zegt Dick wat schamper, in de keuken gewerkt, maar na een burn-out ben ik lichter werk gaan doen. Mijn kinderen heb ik in het strandpavil- Stormen joen grootgebracht, de boekhouding deed ik er ook bij en Dick: 'Op een dag in april, het jaar weet ik niet meer, zou die doe ik nu nog steeds. de ME uit Amsterdam een oefening op het strand houden, Zes jaar geleden zijn Dick en ik het wat rustiger aan gaan maar door hoog water was dit onmogelijk geworden, doen. Onze dochter Pouliche en haar man Bernd runnen Vanwege de aanwakkerende wind heeft de ME en ook TREES BRUINSMA

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Bergense kroniek | 2013 | | pagina 22