De keurmeester vertelt* PIETVIJN ees Ruijter, geboren in 1923 in Bergen, komt uit een sla gersgezin en verliet zijn geboorteplaats in 1951. Hij was kort daarvoor getrouwd met Henny Michels (1926-2004). Henny's ouders waren de eigenaars van het vroegere horeca bedrijf De Oude Prins aan de voet van de Ruïnekerk. Cees heeft een aantal jaren gewerkt in de slagerij van zijn vader Thomas Ruijter aan de Oosterweg 1. Hij behaalde zijn di ploma aan de Slagersvakschool en bekwaamde zich tot keur meester. Na als zodanig een periode in Midden-Nederland te hebben gewerkt werd hij hoofdkeurmeester, verbonden aan het slachthuis in Rotterdam. Daarna was hij rijksambtenaar bij de Veterinaire Hoofdinspectie van de Volksgezondheid in Den Haag. Cees woont in Rotterdam, maar voelt zich nog steeds Bergenaar. Hij vertelt graag over de slagers uit zijn Bergense tijd en over de wijze waarop zij hun ambacht uit oefenden. 'De slagers waren in die tijd zelfslachtend. Zij kochten het vee rechtstreeks op de markt in Alkmaar. De varkens, die op de Alkmaarse maandagochtendmarkt waren gekocht, werden per auto naar de slagers of naar de slachtplaats gebracht. De koeien kwamen lopend vanuit Alkmaar naar Bergen. Vaak werd, uiteraard betaald, gebruikgemaakt van de slachtplaats van de Gebroeders Hoogvorst aan de Lijtweg. Het vervoer van de slachtplaats naar het eigen bedrijf ging met een hand kar. Het assortiment van de slager bestond uit rund- varkens- en lamsvlees, enkele variaties worst en een zeer beperkt assor timent vleeswaren voor 'op de boterham'. Het vervoer naar de klant ging met de transportfiets. De slagersjongens op weg naar de pensions en de hotelbedrijven waren talrijk en vaak niet ongevaarlijk op de wegen van Bergen! Koeling was in het begin van de 20ste eeuw slechts beperkt mogelijk. Daarvoor gebruikte men staven ijs, die in het slachthuis van Alkmaar werden gemaakt. De Bergense bierhandelaar Vis zorgde voor transport en bezorging. Deze staven pasten in de daarvoor ge maakte ruimten van de te koelen kasten. Uit die tijd ontstond de vaak gebruikte naam ijskast'! Door de opkomende indus trialisatie werden koel- en diepvriescellen in de dertiger jaren enorm verbeterd. Mijn vader was de eerste slager in Bergen met een luchtgekoelde koelinstallatie met een grote inhoud. In Bergen was al sinds de 19de eeuw een noodslacht mo gelijk. Iemand die dat deed noemde men een 'krengenslager' Rond de eeuwwisseling waren er in Bergen twee. Voor vee dat aangereden was, of door ouderdom gestorven e.d. gold een andere behandeling en een andere procedure. Eén van de krengenslagers was Piet de Waard. Hij woonde op 't Woud m Bergen. Hij was de vader van de latere Bergense slager Piet de Waard van de Molenstraat. TPi yèsi De veemarkt op het Hofplein, Alkmaar. De slagers kochten daar bijvoorbeeld een koe, die nog dezelfde dag werd geslacht voor het vlees van de nieuwe week (foto: Regionaal Archief Alkmaar).

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Bergense kroniek | 2010 | | pagina 14