Een spoor uit het verleden Aantekeningen van een hoekmeting tussen Bergen en Wimmenum in het boekje van Gerrit Hengeveld. Oost is boven, west onder. De torens boven zijn die van de kerk in Bergen, de kapel 'Op 't Woud', de Waag in Alkmaar, de toren in Heiloo en die van het Slot op den Hoef. Het gaat in de schets om de richtingen, nog niet om de afstanden. De paal C staat aan de voet van de duinen ter hoogte van Wimmenum, de paal D aan - waarschijnlijk - de gemiddelde hoog- waterlijn die links/rechts door het beeld loopt. Daaronder noteert Hengeveld dat de afstand tot de toren van Egmond aan Zee 737 roeden is bevonden. In het Oud Archief van de gemeente Bergen wordt een klein notitieboekje uit het eind van de zeventiende eeuw bewaard. Het behoorde toe aan een land meter, die het bij zijn tochten in de omge ving van Bergen gebruikte. Sinds een onderzoek van H. Schoorl is de naam van de eigenaar bekend. Schoorl stelde vast dat het handschrift in het notitieboekje overeenkomt met het handschrift op enke le kaarten van Bergen en omstreken die vervaardigd zijn door de landmeter Gerrit Hengeveld.Hengeveld werd op 9 sep tember 1692 na succesvol afleggen van het verplichte examen wiskunde en geo metrie officieel toegelaten als landmeter. Een kopie van zijn admisseringsbewijs is bewaard gebleven in het Nationaal Archief te Den Haag." Landmeters vervul den altijd een belangrijke rol bij het inpol deren en structureren van het landschap. Hen werd advies gevraagd bij het aanleg gen van uitwateringen en ringdijken. Na de uitvoering van het werk controleerden zij of alles volgens plan gemaakt was. In drooggevallen polders verzorgden zij het uitzetten en afbakenen van kavels. Ook werden landmeters - zoals heden nog - vaak ingeschakeld bij het oplossen van eigendomsgeschillen. Na het afleggen van een eed van onpartijdigheid konden zij juridisch bewijs leveren. Het beroep van landmeter werd niet regelmatig uitgeoe fend maar alleen als het nodig was. De zeventiende-eeuwse Alkmaarse burge meester Adriaan Anthonisz was bijvoor beeld naast bestuurder een bekwaam en door het hele land gerespecteerd landme ter, die in dienst was van prins Maurits om versterkingen te ontwerpen en uit te zettenGerrit Hengeveld zal naast het landmeten nog een ander beroep hebben uitgeoefend maar het is niet bekend welk beroep. In zijn notitieboekje geeft hij blijk van meer interesses dan alleen het land meten. Hij heeft er namelijk een aantal huishoudelijke recepten in opgeschreven. Hengeveld schreef deze zowel in het Nederlands, doorspekt met Latijn, als in het Frans. Deze recepten gunnen ons een blik in de keuken van de zeventiende eeuw. 'Almut Sommer is afgestudeerd in de geschiedenis van de Nieuwste Tijd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. 39 Notitieboekje van een landmeter engeveld behoorde door zijn hoog opleidingsniveau waarschijnlijk tot de groep van financieel beter gesitueerden. In deze kringen werd 's middags warm gegeten. Als het er uitgebreid aan toe ging, bestond het middageten uit drie gangen - namelijk de vertrouwde volgor de van voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Als voorgerecht nuttigde men vaak soep, bijvoorbeeld van groene of grauwe erwten, of bouillon met brood. Stoofpotjes van grutten of kool werden eveneens als voorgerecht gebruikt. Hieronder twee voorbeelden van gerech ten die als voorgerecht gebruikt werden en zoals de landmeter ze in het notitie boekje heeft opgeschreven: Somer Pottagie Man: Zuringh 4 kroppen sonder Ribbcns rnani: beet sonder ribbens, wat aspar- Almut Sommer"' gies, pf melisse pp petercelic tot grof moes gecaptt ende op t' lest daer wat boter in. Winter Pottagie Endivie. Beet, Zuringh sonder Ribbens Pitercelie, pertulaca man. 7i man. Tarwe blom, een tinne lepel opgehoopt met suycker, de groote van 2 eyere boter, fiat mixt, met pompwater. De twee recepten bieden een samenstel ling van ingrediënten maar weinig infor matie over de bereiding van de gerechten. De aanduiding van de gerechten als 'pot tagie' doet denken aan het Franse woord voor soep: potage. Dat zou een aanwij zing kunnen zijn dat de ingrediënten in de vorm van een soep opgediend zullen worden. Maar in het eerste recept is er nergens sprake van water of bouillon, die

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Bergense kroniek | 2002 | | pagina 9