H 0 L U M CllT KEI J K E N M EI gelijk aan twee mengel. De maateenheid mengel werd gebruikt voor melk. Eén mengel melk is gelijk aan 1,8 1. Maar één mengel is ook hetzelfde als twee pint. Dan is één pint dus 0,9 1 en komt de hoe veelheid water in het recept overeen met 1,35 1. De gehaktballetjes worden geserveerd met een saus van kookvocht die op smaak is gebracht met een beetje citroensap of 'verius', een zuur sap gemaakt van groene appelen of druiven. In de tijd van landmeter Hengeveld worden de gehaktballen als hoofdgerecht bij het middagmaal gegeten. Daarbij wordt brood gegeten en geen aardappelen zoals tegenwoordig. Aardappelen worden pas in de loop van de achttiende eeuw een vast bestanddeel van de hoofdmaaltijd. Naast deze gerechten voor de dage lijkse warme maaltijd heeft Hengeveld in het notitieboekje nog een paar recepten voor het bereiden van huismiddelen tegen bijvoorbeeld verstopping opgeschreven. Hier een voorbeeld: Syroop van Provintie Roose ofte andere Syroop van Blomme Blaeydt de Roose af ende Stampse in een Steene mortier, vringtse dan deur een scoone douck. ende tot yder pint Roose water nat 2 pondt 3'A pover ofte Rafinade Suycker. set het Rosenat met de Suycker te gelyck op het vier ende koock het te samen tot dat het gesmolten is en scuymt het selve wel. als het helder heeft op gekoockt doet het dan weer door een schoone douck, en kout geworden synde bewaert het in een fles die dicht tou gestopt is. omte verkou- len, te verstereken ende te laxeren. De recepten in het notitieboekje van Gerrit Hengeveld zijn geschreven in de taal van de zeventiende eeuw. Van som mige woorden en uitdrukkingen is de betekenis al lang vergeten maar aan de hand van simpele hulpmiddelen zoals woordenboeken of een boek als dat van Vcrhoeff lukt het toch om de recepten te vertalen naar onze tijd. De recepten laten ons kennis maken met een aspect van het alledaagse leven van meer dan drie eeu wen geleden. Het notitieboekje van de landmeter met diens summiere aanteke ningen is een voorbeeld van hoe zelfs kleine sporen onze blik op het verleden kunnen verrijken. Met dank aan de heer Rein van der Sluijs voor de begeleiding bij het samenstellen van dit artikel. B Voetnoten 1) H. Schoorl, Het kladboek van een adspirant-landmeter en de kustafslag bij Egmond aan Zee sedert 1665.in: Alkmaars Jaarboekje 4 (1968), 128-136 2) ibidem, 128 3) F. Wieringa e.a., Perfect gemeten: land meters in Hollands Noorderkwartier ca. 1550-1700. catalogus tentoonstelling Alkmaar 1994 4) Het is mogelijk dat dit een verbasterde vorm van bet Latijnse woord 'manus'- hand - is. Illustratie uit: De keuken van de late Middeleeuwen: een kookboek uit de Lage Landen, R. Jansen-Sieben en J.M. van Winter, Amsterdam, 1989. Literatuur: L. Burema, De voeding in Nederland van de Middeleeuwen tot de twintigste eeuw, Assen 1953 R. Jansen-Sieben, J. M. van Winter, De keuken van de late Middeleeuwen: een kookboek uit de Lage Landen, bezorgd, en van commentaar voorzien. Amsterdam 1989 J. Jobse- Van Putten, Eenvoudig maar voedzaam. Cultuurgeschiedenis van de dagelijkse maaltijd in Nederland. Nijmegen 1995 EI. Schoorl, Het kladboek van een adspi rant-landmeter en de kustafslag bij Egmond aan Zee sedert 1665, in: Alkmaars jaarboekje 1968, p. 128-136 G. D. J. Schotel, De Hollandsche keuken en kelder uit de 17e eeuw. Leiden 1871 J. M. Verhoeff De oude Nederlandse maten en gewichten, Amsterdam 1983 F. Wieringa e.a., Perfect gemeten: land meters in Hollands Noorderkwartier ca. 1550-1700, catalogus tentoonstelling Alkmaar 1994 Middelnederlandsch Woordenboek op CD-Rom, 1995 Woordenboek der Nederlandsche Taal op CD-Rom, 1995 Illustratie en titelblad van De Volmaakte Hollandsche keukenmeid, elfde druk, Tiet, A. van Loon, 1847. SA E£5£ BEKKOFTI'. AAKWJJZIKG YAJ1 1)£ VOLMAAKTE GRONDBEGINSELEN KEUKENKUNDE, .EERENDF. HOE MEN AIXERLEI SPIJZEN EN' GKREÜTBN OP EI" NL EENVOUDIGE EN MIN KOSTBARE WW/.E, SMAKELIJK. ZAL KOKEN, STOVEN, BAKKEN, BKADEN EN FRUITENHOE DANIG MET DE SLAGT, BENEVENS HET ZOUTEN EN HOOKLN VAN VLEÈSCH OM TF. GAAN. HET DROOGEN INLEGGEN EN KONFIJTEN VAN GROENTEN EN VRUCHTEN} HET MAKEN VAN VERFIUSSCIIKNDE Dn ANKEN EN STROPEN} BENEVENS EENICE EENVOUDIGE EN BEPROEFDE HUISMIDDELEN. WAARACHTER GEVOEGD IS EF.SE 4BOOHÏ HHDHIDUIC TOT-HET SCHIKKEN EN TOEBEREIDEN VAN EENE ORBENTEIJJKE T1FEL, -BENEVENS DE KUNST VAN TOOHSSIIJWEIV' ALSMEDE DE MANIER OM SERVETGOED SIERLIJK TE PLOOIJEN ES E1SBF.T.IJK HET CEREMONIEEL, BIJ HET DRINKEN VAN' TOASTEN, ENZ.V Elfde Jdritk NAAR DE HEDENDAAOSCIIE MATEN EN GEWJCTEN GEWIJZIGD EN VERBETERD. ycc Tl EL A. VA N LOON. 1847. 41

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Bergense kroniek | 2002 | | pagina 11