wanneer aan zijn werk een vast principe ten grondslag lag. Een prin
cipe dat consequent doorgevoerd hem daar zou brengen, waar hij
wenste, namelijk alleen artikelen te fabriceren, welke aan hoge eisen
voldeden en welke door een fijne smaak een ieder in verrukking moesten
brengen. "Kwaliteit zegeviert" was zijn devies. Aan dat beginsel heeft
hij zich altijd gehouden en dat hij het juist gezien had werd bewezen
door het feit, dat na korte tijd reeds verscheidene vaste afnemers
voor zijn artikelen gevonden werden, ondanks de hogere prijzen, welke
noodzakelijkerwijs voor een kwaliteitsproduct moesten worden berekend.
In 1908 was de fabriek aan vergroting toe. Aan de hand van de blauw
druk behorende bij het besluit van Burgemeester en Wethouders van
18 mei 1908 no. 249, waarbij toestemming werd verleend tot vergroting
van de chocolade- en bonbonfabriek, kunnen wij precies nagaan hoe
de fabriek er heeft uitgezien.
Het bedrijf omvatte aanvankelijk een begane grond met een zolderver
dieping. Op de begane grond bevonden zich een kantoor, een pakkamer,
de chocolade afdeling, een machinekamer, een office en een stuifkamer.
In de chocolade afdeling stonden vlgs. tekening een mengmachine
(malangeur); een chocoladewals; een wrijfmachine (zwitserse conche) om
de chocolade te veredelen; een dribbeltafel voor het vormwerk; een
flikjespers en een stoof om de chocolade vloeibaar te houden.
In de machinekamer stond een gasmotor van 6 P.K. die de aandrijving
van de machinerieën verzorgde.
In het office, de in het vak gebruikelijke franse benaming voor een
suikerwerkafdeling, werden de bonbonintérieurs vervaardigd.
Omdat deze intérieurs in bakken met maiszetmeel werden gegoten, waar
vooraf een model was ingedrukt, was de stuifkamer nodig.
In de stuifkamer werden de intérieurs uit het meel geschept en het
eventueel aan de intérieurs nog resterende poeder met de blaasbalg
weggeblazen
Op de zolderverdieping stonden een cacaorooster en een breek- en
reinigingsmachine, waarin de geroosterde cacao werd gebroken en die
de doppen uit de kerndeeltjes verwijderde.
Het vormen van de chocolaadjes en het glaceren van de bonbons ge
beurde nog met de hand.
Met de uitbreiding in 1908 kreeg het fabriekje een 1e verdieping en
het office en de stuifkamer werden vergroot door een verlenging van
het gebouw. Op die Ie verdieping kwamen nu de pakkamer en een
emballage afdeling. De pakruimte die daardoor op de begane grond
vrijkwam werd deels bij de chocoladeafdeling getrokken, deels inge
richt als koelruimte.
Toen in 1911 de fabriek weer te klein werd, werd de chocoladefabriek
"PAX" aan de baan in Rotterdam overgenomen en kreeg men de be
schikking over 3000 m2 werkruimte.
De fabriek aan het Varnebroek werd verlaten. Het gebouw staat er
nog altijd en is momenteel in bezit van de Independent Order Of Odd
Fellows.
684