Ingrediënten 1 kg onrijpe walnoten 2 kg suiker pijpkaneel kruidnagel Bereidingswijze Pluk grote, onrijpe walnoten vóór 24 juni, de naamdag van Johannes de Doper, nog voor er van binnen houtvorming plaatsvindt. Dit is met een naald te voelen. Schil de groene bast eraf tot het witte gedeelte. Trek huishoudhand- schoenen aan voor dit karwei, aangezien de schil veel looizuur bevat, waar door de handen bruin kleuren. Doorboor de noten met een lange naald op verschillende plaatsen. Laat de noten dan in ruim water weken en ververs het water regelmatig om de bitterheid weg te nemen. Kook de noten in water in circa 10 minuten tot ze gaar zijn. Giet de noten af en laat ze op een rooster of zeef drogen. Steek in iedere noot een stukje pijpkaneel en/of een paar kruid nagelen. Maak dan een suikerstroop van twee delen suiker en één deel water. Kook de walnoten kort in de siroop. Haal ze dan van het vuur en laat de noten 24 uur in de stroop staan, zodat alle vocht eruit getrokken wordt. Haal de noten uit de stroop en laat ze op een rooster uitlekken. Doe de noten in schone, glazen potten. Kook de stroop in tot deze dik is en giet deze kokend heet over de no ten. Zorg dat de noten helemaal overdekt zijn met siroop. Sluit de potten heet af. De gekonfijte walnoten zijn rond Kerstmis op zijn lekkerst. Literatuur Molen-Willebrands, M.E. van der, De verstandige kok of zorgvuldige huis houdster. Het enige gedrukte kookboek uit de Noordelijke Nederlanden, uitgegeven te Amsterdam door Marcus Doomick in 1669, bezorgd en van commentaar voorzien door -. (binnenkort te verschijnen tekstuitgave) Witteveen, J., Kookboeken over kookgerei. Het kookgerei van de middel eeu wen tot de twintigste eeuw'. In: Quintessens. Wetenswaardigheden over acht eeuwen kookgerei. Catalogus bij de gelijknamige tentoonstel ling in Museum Boymans-Van Beuningen. Rotterdam, 1992, pp. 14-33 102 Museum Bulletin

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Een Nieuwe Chronyke van het Schermereiland - Graft-de Rijp en Schermer | 2001 | | pagina 26