CK, RECEPT it van De ver stukken vlees rder was een impen. Om te ïit een ronde lar. Men zeef- een aarden en oubliewa- bakken snel wijn, de zo- n confituren, michten, wat og gekonfijte sssengelei en geeft tal van turen de con- ipstaande zij- n lange steel loeiend hete) )dig had, wa- werd als een ;en vleeskuip esluit mogen ijzeren mes- ;n en houten :en zware en an der Molen Gekonfijte walnoten (In: De verstandige koek, 1669) De zomer levert veel vruchten op die kunnen worden ingemaakt, zodat men het hele jaar door kan genieten van al die verschillende zomerkoninkjes. Con fituren bestaan al sinds eeuwen. Ze zijn van Grieks-Arabische oorsprong en werden via landen rond de Middellandse Zee in Europa geïntroduceerd. Aan vankelijk gebruikte men honing, maar vanaf de 12de of 13de eeuw ook suiker. In de Middeleeuwen was suiker duur, maar vanaf de tweede helft van de 16de eeuw werd deze veel goedkoper door de grote aanvoer vanuit Amerika. Aan confituren werd vroeger niet alleen een conserverende werking toegekend, maar ook een medische werking. Ze waren goed voor de gezondheid. Zo kun nen gekonfijte, onrijpe ockernoten' de stoelgang bevorderen wanneer je 's ochtends één of twee ervan eet. Dat schrijft de 17de-eeuwse arts Stephaan Blankaart in Den Nederlandschen Herbarius (1698). In de 17de eeuw eindigde men de maaltijd met vers fruit, noten, gebak en confituren. Daarbij werd hippocras' gedronken, een zoete, gekruide wijn. Om groene ockernoten te confijten Pluckt de noten af te Sint Jan [24 ju ni], eer de pit hart is. Steeckt daer met een penneken verscheyde gaten in. Leghtse negen of thien dagen te weeck en dickmalen [dikwijls] erverscht. Daernaer [daarna] een weynigh [kort] in water gesoden [gekookt] en dan in suyeker of syroop gesoden, doch wel 4 mael soolangh als limoenen of oranje [citroenen of sinaasappelen], naer [nadat] 't vlies afgedaen is en nagelen [kruidnagels] of caneel ingesteken zijnde, temets [terwijl] in [tijdens] 't koocken met wat honingh of suyeker verversschende voor [tegen] 't wegh- koocken. Dan in de syroop laten leg gen. Soo kondt ghyse lange bewaren. Museum Om groene walnoten te konfijten Pluk de noten rond Sint Jan, voordat de kern hard is. Steek daar met een pennetje verschil lende gaten in. Leg ze negen a tien dagen in water te weken en ververs dit regelmatig. Kook ze daarna kort in water en kook ze dan in suiker of siroop - maar wel vier maal zo lang als citroe nen of sinaasappelen - nadat de schil eraf gehaaid is en kruidna gels en kaneel erin gestoken zijn, terwijl men tijdens het koken zo nu en dan wat verse honing of suiker toevoegt tegen het inkoken. Laat ze dan in de siroop liggen. Zo kunt u ze lang bewaren. Bulletin 101

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Een Nieuwe Chronyke van het Schermereiland - Graft-de Rijp en Schermer | 2001 | | pagina 25