CK,
RECEPT
it van De ver
stukken vlees
rder was een
impen. Om te
ïit een ronde
lar. Men zeef-
een aarden
en oubliewa-
bakken snel
wijn, de zo-
n confituren,
michten, wat
og gekonfijte
sssengelei en
geeft tal van
turen de con-
ipstaande zij-
n lange steel
loeiend hete)
)dig had, wa-
werd als een
;en vleeskuip
esluit mogen
ijzeren mes-
;n en houten
:en zware en
an der Molen
Gekonfijte walnoten (In: De verstandige koek, 1669)
De zomer levert veel vruchten op die kunnen worden ingemaakt, zodat men
het hele jaar door kan genieten van al die verschillende zomerkoninkjes. Con
fituren bestaan al sinds eeuwen. Ze zijn van Grieks-Arabische oorsprong en
werden via landen rond de Middellandse Zee in Europa geïntroduceerd. Aan
vankelijk gebruikte men honing, maar vanaf de 12de of 13de eeuw ook suiker.
In de Middeleeuwen was suiker duur, maar vanaf de tweede helft van de 16de
eeuw werd deze veel goedkoper door de grote aanvoer vanuit Amerika. Aan
confituren werd vroeger niet alleen een conserverende werking toegekend,
maar ook een medische werking. Ze waren goed voor de gezondheid. Zo kun
nen gekonfijte, onrijpe ockernoten' de stoelgang bevorderen wanneer je 's
ochtends één of twee ervan eet. Dat schrijft de 17de-eeuwse arts Stephaan
Blankaart in Den Nederlandschen Herbarius (1698). In de 17de eeuw eindigde
men de maaltijd met vers fruit, noten, gebak en confituren. Daarbij werd
hippocras' gedronken, een zoete, gekruide wijn.
Om groene ockernoten te confijten
Pluckt de noten af te Sint Jan [24 ju
ni], eer de pit hart is. Steeckt daer
met een penneken verscheyde gaten
in. Leghtse negen of thien dagen
te weeck en dickmalen [dikwijls]
erverscht. Daernaer [daarna] een
weynigh [kort] in water gesoden
[gekookt] en dan in suyeker of syroop
gesoden, doch wel 4 mael
soolangh als limoenen of oranje
[citroenen of sinaasappelen], naer
[nadat] 't vlies afgedaen is en nagelen
[kruidnagels] of caneel ingesteken
zijnde, temets [terwijl] in [tijdens] 't
koocken met wat honingh of suyeker
verversschende voor [tegen] 't wegh-
koocken. Dan in de syroop laten leg
gen. Soo kondt ghyse lange bewaren.
Museum
Om groene walnoten te konfijten
Pluk de noten rond Sint Jan,
voordat de kern hard is. Steek
daar met een pennetje verschil
lende gaten in. Leg ze negen a
tien dagen in water te weken en
ververs dit regelmatig. Kook ze
daarna kort in water en kook ze
dan in suiker of siroop - maar
wel vier maal zo lang als citroe
nen of sinaasappelen - nadat de
schil eraf gehaaid is en kruidna
gels en kaneel erin gestoken zijn,
terwijl men tijdens het koken
zo nu en dan wat verse honing
of suiker toevoegt tegen het
inkoken. Laat ze dan in de
siroop liggen. Zo kunt u ze lang
bewaren.
Bulletin
101