ze indien no-
lan gebruikte
ijzeren ring,
ilen (meestal
en tiental re-
had een lage
:r gelijkmatig
verhitten. De-
Volgens een
lunne, platte
jt, een stoof-
metalen pan
wenkant een
len. Zo'n pan
ienst als een
iven het vuur
Dnderwarmte
;n de Neder-
steien omdat
;tal van ijzer,
de vladepan,
dem met de-
oort flan) die
sieren, suiker
akt. Dat zijn
;pek of blad-
1 om boven-
n te houden,
i, een kook-
akt. Op zo'n
len afgedekt.
iige kok doet
e bakken.In
komfoor ge-
n ze overge-
t azijn, boter
schouw een
Schotel en komfoor; 1550-1625 tin en aardewerk.
spit, dat hier waarschijnlijk mechanisch rondgedraaid wordt. Dit gebeurde met
behulp van katrollen, waarover een koord loopt, dat door een paar gewichten
in beweging wordt gebracht. Dat noemde men een spit met uurwerk. Onder
het spit zijn langwerpige pannen geplaatst, de zogenaamde braadpannen of
ganzenpannen, die als lekbak dienden. Naast het haardvuur in de schouw zien
we een gemetselde oven, die van boven rondgewelfd is en daarom ook arke'
genoemd werd. Het spit werd gebruikt om grote vissen te braden zoals snoek
en brasem, en verder gevogelte en wild. Ook rijgt De verstandige kok een ge
vuld speenvarken aan het spit.
De achterste kok heeft een langgesteelde schep in zijn handen waarmee
brood, gebak en pasteien uit de oven werden gehaald. Het bakken van pastei
en, vladen en taarten werd overigens meestal aan de pasteibakker overgela
ten, maar in rijke huishoudens met veel personeel, maakte men ze vaak zelf.
Tegen de zijmuur, rechts van de schouw zien we een houten aanrechtbank,
ook wel buffet genoemd. De door vier wanden ingesloten ruimte is tot berg
plaats ingericht. In de keuken van De verstandige kok is men druk bezig met
het uitrollen van deeg voor pasteien. Op de aanrechtbank zien we pasteivor-
men staan. Rechts op de voorgrond staat een mooie vorm voor een kalkoen
pastei. Pasteien waren pronkstukken op een feestelijke tafel, zoals op vele stil
levens uit die tijd is te zien.
Museum Bulletin