ensleverbeu Dg gekonfijte De gerechten peper, gem- kruiden on- doen oosters 1 in een pittig iders dan te- ei, maar ook peramenten- afkomstig is gold dat het Iet overheer- htig is als de eet en droog gal, dat koud nmerkt door ond als zijn le sappen de sappen. Ook d van droog, :t water waar hij gebraden ït specerijen, en koud van n warmer te iet koude en jen, alle met een gezond ran we eerst i De verstan- d fornuis. is dat je er makkelijk op kunt stoven en dat de kans op aanbranden kleiner is dan bij koken boven open vuur. De verstandige kok geeft veel stoofrecepten, maar noemt daarin nooit het gebruik van het fornuis. Fornuizen waren beslist geen gemeengoed en waren slechts te vinden in enkele keukens van bedrijven en welgestelden. Het fornuis is een tamelijk primitief kolenfornuis dat zijn rook en verbrandingsgassen vrijelijk de keuken in laat gaan. Pas in de 19de eeuw vonden kolenfornuizen met aansluiting op de schoorsteen ingang. Achterin de keuken is een grote schouw te zien, waarin een knappend houtskoolvuur brandt. Een rookmantel erboven vangt de rook op en voert de ze, via de schoorsteen, naar buiten af. Van een ijzeren dwarslat boven in de schoorsteen, de haalboom, hangt een lange haak omlaag, die de ketel draagt, de zgn. ketelhaak. De haal kon verlengd worden, zodat de ketel dichter boven het vuur kwam te hangen. De ketel was van geelkoper gemaakt. Museum Bulletin 97

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Een Nieuwe Chronyke van het Schermereiland - Graft-de Rijp en Schermer | 2001 | | pagina 21