De verstandige kok of zorgvuldige huishoudster ollectie meer isserij en de Isten, de ver dijen en de :n aantal van vamen. ;rd en in het :n en te zien itel 'In vogel- gebleven af- >elijk ook de iparte vitrine iet museum c Purmerend tenny Mulder Houtsneden Lense Elzinga Museum De keuken van de 1^-eeuwse elite Dit artikel is een bewerking van een lezing die de auteur op 7 september 2001 heeft gehouden in de Doopsgezinde Vermaning in De Rijp. Aanlei ding was de vitrine met 'Pap, pis en andere potten', 17de eeuws slibaardewerk op de eerste verdieping van het museum, die met medewerking van Stichting Noord-Hollands Slibaardewerk is ingericht. Centraal staan dit keer de pap kommen en kookpotten. In de lezing werd ingegaan op hoe en wat men in de 17de eeuw kookte. De verstandige kok of zorgvuldige huishoudster Nederlanders lopen niet over van enthousiasme over de vaderlandse keu ken en trakteren hun gasten liever op een Italiaanse of Griekse maaltijd. Daar mee miskennen we ons eigen gastronomisch erfgoed. Dit erfgoed is terug te vinden in het enige gedrukte 17de-eeuwse kookboek uit de Noordelijke Nederlanden, De verstandige kok of zorgvuldige huishoud ster (1669). Een kookboek uit de Gouden Eeuw, een tijd waarin het buitenle ven enorm in trek was. Vele rijke kooplieden en regenten belegden hun geld in een buitenhuis in de frisse natuur, ver weg van de drukke, vervuilde stad. Bij zo'n buitenplaats of lusthof hoorde een riante, zorgvuldig aangelegde tuin waarin allerlei eetbaars groeide en bloeide. Zonder markt en winkels in de buurt moest je wel zelfvoorzienend kunnen zijn. Een kookboek kwam hierbij goed van pas. Zo konden de rijken lekker eten wat de grond schaft. Wat heeft De verstandige kok ons te bieden en hóe kookte men vroeger? Recepten van De verstandige kok De verstandige kok telt een kleine 200 recepten voor groenten en salades, vlees en gevogelte, vis, gebak, taarten, pasteien, recepten voor verwerking van slachtafval en confituren. Een greep uit het aanbod: groenterecepten voor een echte warmoes, een dikke broodsoep met kervel, vele salades en diverse be reidingswijzen voor artisjokken. Verder is er een keur aan vleesgerechten met sauzen daarbij, zoals een Spaanse hutspot, met oesters gevulde kip en een prestigieuze olipodrigo. De visliefhebber kan smullen van hutspot van steur, gestoofde paling en karper, brasem aan het spit, kreeft, gestoofde oesters, ge bakken mosselen en nog veel meer. Wie van gebak houdt, komt ruimschoots aan zijn trekken: kandeel, vladen, struiven, ouderwetse pannenkoeken en wa fels, vruchten- en groentetaarten, maar ook pittig gekruide hartig-zoete vleestaarten. Als pronkstuk op tafel mag een pastei in deegkorst niet ontbre ken. Hiervoor is keus uit een zevental recepten. Een hoofdstuk apart vormen Bulletin 95

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Een Nieuwe Chronyke van het Schermereiland - Graft-de Rijp en Schermer | 2001 | | pagina 19