Joop Visser en Jessica van Noord
DE BOOMGAARD VAN MIJN VADER
Joop Visser begint aan een afscheidstour-
nee, laatste optredens op voor hem ge
liefde locaties. Een van die locaties is de
Noordeinder Vermaning. Hij en Jessica van
Noord zullen daar optreden op zondag 10
maart 2013 om 15.00 uur. Noteert u het al
vast!
Dit nummer en het volgende
In dit nummer een mooi artikel van Leo
den Engelse over de korenmolens op het
Schermereiland. Totaal anders van strek
king en achtergrond -de kracht van onze
Kroniek deze verscheidenheid!- is het stuk
van Jan Eggers over de voetbalvereniging
DREO. Beiden hartelijk dank! Verder een
stuk van Fred Hoek over een archiefaan
winst en het verslag van de zomeravond
wandeling.
Hoewel ik me eigenlijk niet mag bemoei
en met wat me niet meer aangaat, toch
iets over de toekomst. Er staan u hele bij
zondere nummers (specials soms) te wach
ten. 'De Hengelaar' komt aan bod en er ko
men speciale uitgaven in verband met 400
jaar Grafter Raadhuis en 50 jaar 'Stichting
Schermer Molens' (voorheen 'Stichting De
Schermer Molens'). Ga bij uw vrienden/
familie en buren langs, een abonnement
kost maar elf euro per jaar!
Dick Mantel
Op woensdag 24 oktober houdt de heer Ger Ernsting van de vereniging POM (de POMologi-
sche Vereniging Noord-Holland) een lezing over de geschiedenis van de fruitteelt. Hieronder
staat een samenvatting.
Tijdwoensdag 24 oktober 2012 om 20.00 uur
Plaats: Noordeinder Vermaning
Toegang: gratis, ook voor niet leden
De boomgaard van mijn vader is het ver
trekpunt van een tocht door de geschie
denis van de fruitteelt. In die boomgaard
stonden fruitrassen die, hoewel ze nog
steeds bestaan, nu de groenteboer en su
permarkt niet meer halen. Het fruit, zoals
Zoete Kroon, Kruidenierspeer en Reine
Claude Verte werd per paardenwagen
naar het veilinggebouw van de afslagver
eniging B. P. O. gebracht - van sommige
rassen maar een paar kisten. Het veiling-
briefje vertelde nog dezelfde avond of er
wat verdiend was.
Bomen werden kant en klaar gekocht
maar dat gebeurde niet vaak want ze gin
gen lang mee - soms werd een oudere
boom omgeënt naar een ras dat beter in
de markt lag.
Waar kwamen die rassen en bomen
vandaan? We maken kennis met'zaaiende'
notabelen, monniken en hoveniers - we
bezoeken buitenplaatsen, kloosters en
boomkwekerijen. Het zijn de plaatsen waar
het nauwelijks eetbare wilde fruit stapsge
wijs werd veredeld tot de delicatessen van
nu en waar de uitverkoren zaailingen wer
den vermeerderd.
Ger Ernsting
100