Van der Plas Sprouts Historie "1 De broers Arie en Jan van der Plas runnen het timmerbedrijf van hun vader. De naam: firma T. van der Plas, gevestigd te Broek op Lange- '•SïSj- JWf| dijk. In 1960 wordt hen gevraagd een bouwplan te ontwikkelen voor een champignonkwekerij. Ze gaan de uitdaging aan en besluiten zelf ook een champignonkwekerij te be- ^flÊÊk ginnen in Sint Pancras. Eind jaren 60 loopt de vraag naar Nederlandse champignons terug door goedkope import uit Frankrijk. De Firma T. van der Plas reageert alert en zoekt naar een goed alternatief. Medio jaren 70 maakt het bedrijf de overstap naar het kweken van taugé, een nieuw product in Nederland. De broers verrichten veel pionierswerk. In het begin kweken ze zo'n 2.500 kg in de week. Ze ontwikkelen nieuwe kweekmethodes en -technieken en de productie blijft groeien. Na het overlijden van zijn broer, moet Arie van der Plas alleen verder. Samen met zijn zoon Theo slaat hij weer nieuwe paden in. Er wordt een nieuwe kiemgroente toegevoegd: Alfalfa. De kwekerij wordt uitgebreid. De taugé productie is gegroeid tot rond de 60.000 kg per week. Eind jaren 80 De toon is gezet: de overgang van taugékwekerij naar kiemgroentenkwekerij is een feit. Naast taugé kweekt Van der Plas nu een viertal nieuwe kiemgroenten: alfalfa, radijssla, kiemmix en preikiemen. 1990 Arie gaat met pensioen, Theo van der Plas neemt de zaak over en breidt het aantal kiemgroen ten gestaag uit. De interesse in het land groeit. Mede dankzij de culinaire pers en enthousiaste koks worden kiemgroenten steeds bekender en meer gewaardeerd. 77

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Klin - Sint Pancras | 2010 | | pagina 79