Van der Plas Sprouts
Historie
"1
De broers Arie en Jan van der Plas
runnen het timmerbedrijf van hun
vader. De naam: firma T. van der
Plas, gevestigd te Broek op Lange- '•SïSj- JWf|
dijk. In 1960 wordt hen gevraagd
een bouwplan te ontwikkelen voor
een champignonkwekerij. Ze gaan
de uitdaging aan en besluiten zelf
ook een champignonkwekerij te be- ^flÊÊk
ginnen in Sint Pancras. Eind jaren
60 loopt de vraag naar Nederlandse champignons terug door goedkope import uit Frankrijk.
De Firma T. van der Plas reageert alert en zoekt naar een goed alternatief. Medio jaren 70
maakt het bedrijf de overstap naar het kweken van taugé, een nieuw product in Nederland.
De broers verrichten veel pionierswerk. In het begin kweken ze zo'n 2.500 kg in de week.
Ze ontwikkelen nieuwe kweekmethodes en -technieken en de productie blijft groeien. Na het
overlijden van zijn broer, moet Arie van der Plas alleen verder. Samen met zijn zoon Theo slaat
hij weer nieuwe paden in. Er wordt een nieuwe kiemgroente toegevoegd: Alfalfa. De kwekerij
wordt uitgebreid. De taugé productie is gegroeid tot rond de 60.000 kg per week.
Eind jaren 80
De toon is gezet: de overgang van taugékwekerij naar kiemgroentenkwekerij is een feit. Naast
taugé kweekt Van der Plas nu een viertal nieuwe kiemgroenten: alfalfa, radijssla, kiemmix en
preikiemen.
1990
Arie gaat met pensioen, Theo van der Plas neemt de zaak over en breidt het aantal kiemgroen
ten gestaag uit. De interesse in het land groeit. Mede dankzij de culinaire pers en enthousiaste
koks worden kiemgroenten steeds bekender en meer gewaardeerd.
77