42 Het rookvat met dichte rook. lijnen vanaf de stok als een soort Na de palingen zag je natuurlijk al gauw dat het veel drukker was op het water. Wilde eenden smaak ten ook heerlijk. Een lekker stukje brood op een plank in de sloot. Haak in het brood en een steen er aan. De jonge eenden hadden alleen oog voor de lekkere hap en prompt verdwenen ze in de diepte met de steen. Uren later kon je ze dan ge woon opvissen en ze smaakten best. Ach, en dan zag je even verderop de fazanten van meneer...?... Die ging je dan voeren met wat duivenvoer. En nog eens en nog eens. De volgen de keer zette je -steeds op dezelfde plek- een stok neer en weer voer er omheen strooien. De fazanten voel den wel wat nattigheid maar kwa men toch weer eten. Dan spande je de volgende keer heel veel dunne en weer voer strooien. Jan is intussen ook met de VUT en een deel van zijn wilde haren is al weg. Paling roken doet hij nog regelmatig, maar nu voor de Broekerveiling als de monstratie en je kunt ze daar ook kopen en op eten. De opbrengst gaat nu in de Veilingpot. Voorbereidingen voor de verkoop. Fazanten zijn net als kippen. Ze komen eten en slaan met hun poten ach teruit. Zo raakten ze steeds meer verward in de lijnen en tenslotte hoefde je ze alleen maar op te rapen. Slachten, plukken en braden. Nog lekkerder dan wilde eend.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Klin - Sint Pancras | 2005 | | pagina 46