Dan kwam je s'morgens vroeg om 4 uur en liep de lijnen na en kon je de vangst zo ophalen. Je had dan wel wurmen nodig en als het erg droog was dan had je een probleem. Dan ging je naar de drogist en kocht pillen subli maat voor f 0,10 per stuk en gooide die met veel water op straat. Kwam je dan later dan hadden die stomme beesten niet in de gaten dat het droog was en kon je ze zo oprapen. Ook die tijd is voorbij want het is verboden met sublimaat te werken. De paling die je toen ving was heerlijk zacht en geen grondsmaak. Ze wo gen soms wel een pond per stuk. Wanneer je in de verte de onweersbuien zag naderen en het al wat zag lichten, dan wist je dat het mis was. Geen pa ling liet zich dan zien. Dat noemden ze dan "hang- weer" Had je paling gevangen, dan moest die eerst 3 we ken in de bun Dan schoon maken en 3 kwartier in het zout. Dan schoonspoe- len en leeghalen. Dan reeg je ze op een Palingen op speten geregen in bet rookvat. speet (pen) en liet ze dro gen. 10 palingen op een pen. Dan gingen ze in het rookvat dat gestookt werd met eikenhout. Wel 12 pennen naast elkaar. Onderin het vat zaten klep pen en wanneer het hout voor de helft verbrand was, dan gingen de kleppen dicht en smoorde je de vlam en kreeg je veel rook. Dat gaf de lekkere smaak. Temperatuur was ca. 70 - 80 C. 41 De palingen zijn nu gerookt.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Klin - Sint Pancras | 2005 | | pagina 45