39
Metworst gaat iets anders, 30% koe en 20% varken. De rest is kinnebakspek,
roggebloem en tarwemeel, water etc. Wordt gerookt ca. 3 kwartier. Dan is
de worst klaar maar ziet er wat verschrompeld uit en moet in heet water
nog worden rechtgetrokken. Klaar. Smullen maar op brood of bij de borrel.
Of frik. Dat is gehakt van kalfsvlees. 30 kg. Nuchter kalfsvlees met 60 kg.
kinnebakspek. Prijs toen f 1,25 per kgDat alles was begin jaren 50
toen een kalf nog f 30,- kostte.
Maar dan krijgt Jan in Juli bericht dat hij het vaderland moet dienen. Bij de
luchtmacht, dus 2 jaar vast.
Daarna heeft Jan het wel gezien in de slagerij en ziet er geen toekomst
meer, mede door de opkomst van de supermarkten en de vele reglemen
ten. Het echte ambacht zal verdwijnen. Jan gaat in de handel. Natuurlijk in
het vlees. Jan wordt verkoper bij het slachthuis in Alkmaar. Rundvlees. Van
6 tot 20 uur. Lange dagen. En als na twee jaar de hoofdverkoper weg gaat
schuift Jan wat op, maar Jan
wilde tenslotte toch meer
verdienen en besloot bij
Groenveld in Haarlem in de
paardenhandel te gaan. Een
hele stap maar hij heeft er
nooit spijt van gehad.
Paarden uit Polen en Rusland.
Ook paardenvlees uit Ame
rika. Hoewel veel mensen
wat tegen paardenvlees heb
ben is het een van de beste
vleessoorten en erg zuiver. In
Friesland en Zeeland werd
het niet gegeten. Weinigen
weten het, maar er gaat veel hen fuik.
van in de frikadellen en de slaatjes. Helaas wordt het steeds exclusiever en
dus ook veel duurder. Jammer.Tenslotte is Jan daarmede gestopt medio de
jaren 90.
Wanneer je met Jan praat, dan kom je toch steeds weer op vroeger terug.
Thuis. Niet rijk maar wel een aantal monden die gevoed moeten worden.
Mollen kun je niet eten maar wel bv. vis. En wanneer je op zondag wel eens
iets anders wil dan kip, dan denk je toch al gauw aan die maaltijden die
daar gratis in de polder rondzwemmen.