39 Metworst gaat iets anders, 30% koe en 20% varken. De rest is kinnebakspek, roggebloem en tarwemeel, water etc. Wordt gerookt ca. 3 kwartier. Dan is de worst klaar maar ziet er wat verschrompeld uit en moet in heet water nog worden rechtgetrokken. Klaar. Smullen maar op brood of bij de borrel. Of frik. Dat is gehakt van kalfsvlees. 30 kg. Nuchter kalfsvlees met 60 kg. kinnebakspek. Prijs toen f 1,25 per kgDat alles was begin jaren 50 toen een kalf nog f 30,- kostte. Maar dan krijgt Jan in Juli bericht dat hij het vaderland moet dienen. Bij de luchtmacht, dus 2 jaar vast. Daarna heeft Jan het wel gezien in de slagerij en ziet er geen toekomst meer, mede door de opkomst van de supermarkten en de vele reglemen ten. Het echte ambacht zal verdwijnen. Jan gaat in de handel. Natuurlijk in het vlees. Jan wordt verkoper bij het slachthuis in Alkmaar. Rundvlees. Van 6 tot 20 uur. Lange dagen. En als na twee jaar de hoofdverkoper weg gaat schuift Jan wat op, maar Jan wilde tenslotte toch meer verdienen en besloot bij Groenveld in Haarlem in de paardenhandel te gaan. Een hele stap maar hij heeft er nooit spijt van gehad. Paarden uit Polen en Rusland. Ook paardenvlees uit Ame rika. Hoewel veel mensen wat tegen paardenvlees heb ben is het een van de beste vleessoorten en erg zuiver. In Friesland en Zeeland werd het niet gegeten. Weinigen weten het, maar er gaat veel hen fuik. van in de frikadellen en de slaatjes. Helaas wordt het steeds exclusiever en dus ook veel duurder. Jammer.Tenslotte is Jan daarmede gestopt medio de jaren 90. Wanneer je met Jan praat, dan kom je toch steeds weer op vroeger terug. Thuis. Niet rijk maar wel een aantal monden die gevoed moeten worden. Mollen kun je niet eten maar wel bv. vis. En wanneer je op zondag wel eens iets anders wil dan kip, dan denk je toch al gauw aan die maaltijden die daar gratis in de polder rondzwemmen.

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

De Klin - Sint Pancras | 2005 | | pagina 43