Stremselvat en lebpot Uit de collectie van Museumboerderij Vreeburg arintegen zal irgang door de i ookurijigheijt fcosijnen met lijs te mogen uoorsegde steeg inder datsulks orden verhindert ets bij!! itop de ijn winkel. Hij 786, Dirk lithuisen erf rwe van wijlen sen en toonban- lijs van het uoor- uis is gelegen 'op belentdeWed. m kooper ten conditie dat den de huijs zal eerste Meij 1788, gen ooruerschul- tijd om naar geveen waren in die tijd. tiksvoorwer- emaakt, rd worden. En trlijk bestaat il gestopt was n begon, maar ;t. Ze waren ;n. Gerard Koel Tijdens het kaasproces worden 3 stoffen aan de melk toegevoegd: stremsel, zuursel en kleursel. Om de kaasmelk te doen stol len of stremmen maakt men gebruik van stremselvloeistof. Dit stremsel is een vloei baar aftreksel van lebmagen van jonge, ten hoogste 12 weken oude kalveren die uit sluitend melk hebben gedronken. Hun lebmaag bevat dan het melkstremmende enzym 'chymase' dat melkeiwitten omzet in een vaste massa, de 'wrongel'. Vroeger sneed de boerin het ongerimpelde gedeel te van de lebmagen af, na reiniging ging dit in een stenen pot onder toevoeging van water, grof zout en boriumzuur. Gedurende 5 dagen moest dit mengsel dagelijks een paar keer worden geroerd waarna nog eens zout werd toegevoegd. Vervolgens werd de gele vloeistof, ook wel 'leb' genoemd, door een fijne doek afgego ten in flessen of kruiken en 2 maanden in de kelder bewaard, waarna men het kon gaan gebruiken. Zuursel, van karnemelk of wei, is een cultuur van melkzuur dat de rijping van de kaas bevordert en gatenvorming veroor zaakt. Kleine hoeveelheden kleursel wor den toegevoegd om een mooie gele kleur aan de kaas te geven, wat noodzakelijk is in de winter daar de melk, door stalvoer van de koeien, dan weinig kleur heeft. In ons museum staat op de kaaszolder een stremselvat en een lebpot. Op het hou ten stremselvat is: CSK Leeuwarden geschilderd, de afkorting CSK staat voor Coöperatieve Stremsel Kleursel fabriek. Er onder is het getal 189 uitgesneden. De acht metalen ringen, rond het vat zijn grijs geschilderd; de kraan is van hout. Het stremselvat ligt op een blauw geschilderde standaard. Links op de foto een stenen crème- en bruinkleurige stremselkruik of 'lebpot' met het opschrift: 'coöperatieve stremsel kleursel fabriek LEEUWARDEN 963'. Deze mooie 2 kleurige kruiken wer den in Engeland gemaakt. In deze 33 cm. hoge kruik bevindt zich dan ook een inscriptie: 'price 19 Bristol'. Het stremmen treedt bij Nederlandse kaassoorten tussen de 27 tot 33 graden Celsius op. Het duurt een 30 tot40 minu ten voordat een begin van wrongel in de kaastobbe ontstaat. Door roeren, warm water bijvoegen en weer afkoelen, wei afscheppen en weer roeren, begint de wrongel te rijpen. Daarna wordt de in stuk ken gesneden wrongel met de hand fijn geknepen, in een linnen kaasdoek gewik keld en vervolgens in een kaaskop gedaan. De kaaskop wordt afgedekt met een volger en is dan gereed voor de kaaspers. In de kaaspers wordt de overtollige wei er uitge perst en krijgt de kaas het gewenste model. Na 24 uur volgt onderdompeling in de pekelkuip, waarna de kaas op houten plan ken kan rijpen. Een liter stremsel is vol doende om 10.000 liter melk te stremmen en blijft 8 maanden, mits koel en 'buiten de zon' bewaard, goed bruikbaar. 23 j. Ky;ussa.f'flija.>. 'LEEUWAUD'ES 963

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Kakelepost - Schagen | 2007 | | pagina 23