Weck's sterilisator Uit de collectie van Museumboerderij Vreeburg CONST. J. F. PONT, bacterioloog 'Louis Pasteur' de uitvinder van het verhitten van melk tot 70 graden Celsius ter doding van ziektekiemen, zodat de melk langer houdbaar bleef. De Fransen gebruikten dit pasteuriseren of steriliseren in hun industrie. Omstreeks 1900 verbeterde de Duitse fabrikant J. Weck het steriliseren en ontwierp een steriliseerketel voor thuisgebruik. Door het koken en vervolgens van de lucht afsluiten in daartoe ingerichte flessen werden de geweckte spijzen verduurzaamd of geconserveerd, zonder toevoeging van grote hoeveelheden zout enz.! Alleen de glazen met Weck's 'Frisch- haltung' gemerkt gaven een waarborg voor welslagen en houdbaarheid, aldus de folder van de firma Weck. De weckketel of 'Sterilisator' bestond uiteen ronde gegalvaniseerde ketel met een alcoholthermometer, en een glazenhouder met staander voor de weckglazen. Compleet met veren en beugels om de deksels aan te drukken tijdens de kook tijd. Weckglazen waren er in verschillende maten, van eeni/iotot2 liter, de kleinste was voor het steriliseren van room. Voor vruchten werd de ketel op een kachel of op het gas verwarmd tot o graden Celsius en voor groenten stopte men bij het kookpunt, 100 graden Celsius. Na afkoeling in een Hoe onthand zijn wij, vandaag de dag, zonder koelkast en diepvrieskist? Als de stroom uitvalt, is direct de vraag: "komt het binnen redelijke tijd weer terug en hebben wij veel bederfelijke levensmiddelen in de koelkast". Dat probleem had de huisvrouw van vroeger niet, wel probeerden zij zoveel mogelijk voedsel te bewaren om de winter door te komen. Stokvis, de naam is ontstaan doordat de vis aan stokken hing te drogen, bleef haast onbeperkt houdbaar. Voordat een schip zee koos werd er scheepsbeschuit als 'hart broot' of'twee-back', in houten tonnen, aan boord genomen. Hollandse boerderijen hadden een rookkast in het rookkanaal waar de ham men en worsten werden gerookt. Vlees werd ingezouten en in Keulse potten bewaard. Men heeft geƫxperimenteerd met het conserveren van eieren in lijnolie of in kalkwater. In het midden van de negentiende eeuw was de Franse chemicus en Eerste Nederl. Mach.-Glashandcl. Lijnbaansgracht 210, Amsterdam. SPECALE INniCHTIMG VOOR worden leger verrekenpakket tochtvrije ruimte werden de veren verwijderd en de glazen potten in een droge, goed geluchte kelder of provisiekamer opgeborgen. De afsluiting door een goedpassende rubberen ring kon problemen voorkomen. Voor het openen en voor geregelde controles was de platte rubberen ring voorzien van een lipje; door er voorzichtig aan te trekken controleerde men of de pot nog luchtdicht was afgesloten. Kwam er gesis of waren er luchtbellen zichtbaar dan werden deze potten als eerste gegeten. Dat gebeurde vaak op de komende zondag want men ervoer in de winter de verbeterde smaak van de inmaak toch wel als een luxe. Dankzij het verkoopsucces van deze nieuwe techniek ontwierp de firma Weck ook een vruchtenpers (op de foto rechts)Of onze ouders zich hielden aan het voorschrift om 'Frischhaltung' weckglazen te gebruiken weet ik niet, waarschijnlijk kochten zij gewone 'Conservo' inmaakglazen in de ijzerhandel van P. Dekker aan de Laan te Schagen. 19

Tijdschriften Regionaal Archief Alkmaar

Kakelepost - Schagen | 2007 | | pagina 19